Gebruik, inpakken en opslag van voortent

Gebruik, inpakken en opslag van voortent

 

Hoe vouw ik mijn tent op?

Het opvouwen van de voortent kan voor veel grijze haren zorgen. Er bestaan echter vele goede oplossingen waarbij de tent in zo veel mogelijk onderdelen wordt opgedeeld, en er zijn verschillende manieren van opvouwen.

Bij Isabella worden de meeste tentmodellen compleet met kanten en zijdelen dicht geritst verpakt, waardoor de tent bij het opzetten kant-en-klaar is. Voordat u de tent gaat opvouwen, moet deze zo schoon mogelijk zijn, en HELEMAAL DROOG. Spreid het dak uit op het tapijt, de onderlaag met de binnenkant naar onderen, om de coating aan de buitenkant te sparen. Leg de zijdelen tegen de kanten aan en vouw ze ruim naar het midden toe.

Vouw de tent nog een paar keer – steeds in dwarsrichting – tot een passende breedte ten opzichte van de tenttas.

Rol de tent nu vanaf het front naar de achterkant toe, zodat de pees, die best een beetje vuil kan zijn van de rail, helemaal aan de buitenkant ligt, waarna u de tent gemakkelijk in de tas stopt. Wintertenten en Universal tenten worden volgens hetzelfde principe opgevouwen. Maak de stangen schoon en droog, en het is belangrijk om de verschuifbare onderdelen niet te vergeten, zodat er geen zandkorrels tussen komen te zitten. Doe de stangen daarna in de stangentas, eventueel met de hoeken en het kruisstuk eerst en vervolgens de rechte buizen.

Dit is onze manier om de tent in te pakken, maar zo nu en dan kom je vele creatieve oplossingen tegen, en we hebben veel respect voor de kampeerder die het dak voor zich neer legt en de raamdelen met de katoenen lagen ertussen ter bescherming van de ramen en tegen eventuele afdrukken van de ritsen. Om de ramen optimaal te beschermen, kunt u de zijkanten voorzichtig op kartonnen buizen winden met doeken ertussen, maar dat is ongetwijfeld alleen geschikt voor kampeerders met een vaste staanplaats die maar één keer per jaar inpakken en het extra volume niet zo erg vinden.

 

Gaatjes in de tent

Om een voortent tijdens de productie perfect samen te kunnen stellen, is het noodzakelijk om in de materialen markeringspuntjes aan te brengen. Zo’n markeringspuntje wordt door middel van een hete naald in de stof geprikt. Dit is een uiterst nauwkeurige methode, want andersoortige merktekens, zoals bijvoorbeeld krijtstrepen, hebben de neiging zich te verplaatsen.

De markeringspuntjes bevinden zich hoofdzakelijk in de petluifel en rondom gebogen ritssluitingen. Bij een splinternieuwe tent kunnen deze miniscule gaatjes duidelijk zichtbaar zijn, maar mettertijd trekken deze door de werking van de buitenlucht praktisch dicht. Alleen bij polyester en gelaagd materiaal is dat niet het geval. Overigens tasten de markeringpuntjes op geen enkele wijze de duurzaamheid of waterbestendigheid van de tent aan.

Bij PVC tenten kunnen kleine nerven voorkomen, ontstaan tijdens de productie of het verpakken. Deze zien eruit als een gaatje, maar zijn meestal slechts oppervlakkige barstjes waardoor licht doordringt. Ook kunnen er bij het opvouwen van de tent vaak vouwknikken ontstaan, die de indruk geven een gaatje te zijn. Dit is echter een onvermijdelijk verschijnsel als het om PVC en gelaagd materiaal gaat en is normaliter van geen enkele betekenis voor de dichtheid en levensduur van de tent.

 

Plooien in het dak

De oorzaak van plooien in het tentdak is in bijna alle gevallen een verkeerde afspanning van de dak- en/of dwarsstangen. De zware naden van het dak, het frontdeel en de petluifel moeten aanvoelen als een strakgespannen scheerlijn. Controleer of de stangen van de petluifel maximaal uitgetrokken zijn en kijk of het frontdeel goed naar de bodem toe is afgespannen. Dit om te vermijden dat het dak achter de dwarsstangen gaat “kruipen”.

 

Doorluchting/ventilatie

De ventilatie binnen de voortent is belangrijker dan u wellicht denkt. Bij extreme weers-omstandigheden met een hoge luchtvochtigheidsgraad en schommelende temperaturen vormt zich al snel kondenswater – vooral bij synthetische tenten. Deze kondensdruppels zetten zich meestal af aan tentdak en het frame en vaak genoeg wordt dit verward met poreusheid. Dit probleem kunt u bestrijden door de ventilatie- opening ALTIJD open te houden en niet op de laatste plaats, wanneer u de tent voor langere tijd verlaat. De luchtcirculatie wordt ook door de openingen in het tochtstrook nog aanmerkelijk verhoogd. Onder extreme omstandigheden kunnen kondenswaterproblemen niet geheel worden vermeden, maar wel geminimaliseerd, als u de ventilatievoorschriften opvolgt en bovendien onder het tenttapijt een plastic onderlaag legt, waardoor de grondvochtigheid niet in de tent op kan stijgen.

 

Tochtstrook/wielkastbedekking

Alle Ventura voortenten zijn uitgerust met een tochtstrook en een wielkastbedekking om ongewenste tocht in de voortent te voorkomen. De tochtstroken en de slikranden zijn voorzien van haringgaten, waarin de bijgeleverde tentpennen passen. In bepaalde gevallen kan het echter voorkomen, dat de gaten (vooral in de hoeken) niet over elkaar passen, zodat u geneigd kunt zijn de haring door de slikrand heen te slaan. U kunt echter ook zonder de gaten de haringen aan de slikranden bevestigen, omdat de speciale haken aan de tentpennen de slikranden makkelijk kunnen neerhalen, zonder deze te beschadigen.

 

Veranda-opening

Alle Ventura standaardtenten hebben afneembare en neerrolbare zij- en frontdelen. Door middel van een eventuele meegeleverd verandastang is het mogelijk, zowel zij- als frontdelen neer te laten op een zogenaamde verandawijze. Deze veranda-oplossing wordt in de zijdelen gerealiseerd door middel van een klein stoffen driehoekje, dat dicht aan de caravanzijde is genaaid. Het is belangrijk, dat u voor het neerrollen de gordijnen sluit, zodat de venterfolie niet in aanraking komt met de verandastang. Wilt u het zich makkelijker maken, dan kunt over de verandastang een hoes aanbrengen (als accessoir verkrijgbaar). De meegeleverde verandastangenzijn ook als accessoire verkrijgbaar.

 

Gebruik, inpakken en opslag van voortent